Bandenspanning racefiets kasseien

Bandenspanning racefiets 25mm Op bijna alle banden staat een maximale spanning, vaak is dit 8 tot 8,5 bar. Wanneer je de banden te hard oppompt verhoog je aanzienlijk de kans op lekrijden. Ook wil je de banden niet te zacht hebben. Voor gewone wegen raden wij een minimale druk van 5,5 bar aan, wanneer je minder dan 60 kilo weegt.

Bandendruk racefiets 28 mm

De bandenspanning is ook afhankelijk van het wegoppervlak (kasseien of asfalt), gewenste comfort, weersomstandigheden en bandbreedte. Om stootlekken te voorkomen moet de bandenspanning bij een 28mm band minimaal 4 bar, een 25mm band minimaal 5,5 bar en een 23mm band minimaal 6 bar zijn.

Bandenspanning racefiets berekenen Bandenspanning per bandbreedte voor de racefiets Aan de hand van onderstaande tabel vind je per bandbreedte en lichaamsgewicht hoeveel bar geschikt is voor jouw racefiets. Natuurlijk zijn dit slechts richtlijnen en kan jouw ideale bandenspanning altijd hoger of lager liggen.

Bandenspanning racefiets 28mm continental De bandenspanning bij de profs verschilt ook sterk per race. Het bandentype dat gebruikt wordt ook. Tijdens Parijs-Roubaix zal iedere prof met een tubeless band rijden (geen binnenband) Waarschijnlijk met een bandenspanning tussen de 6 en 7 bar. Dat rolt een stuk lekkerder over de kasseien.
bandenspanning racefiets kasseien

Bandenspanning racefiets 32mm

De ideale bandenspanning voor je racefiets hangt in de eerste plaats samen met je eigen gewicht. Als vuistregel geldt hiervoor dat de bandenspanning je eigen lichaamsgewicht is gedeeld door Als je bijvoorbeeld 75 kilo weegt, hou je een bandenspanning van 7,5 bar aan.


Bandenspanning racefiets 28mm tubeless Voor meer comfort is het belangrijk dat je de bandenspanning aanpast aan de breedte van je band. Kies op de kasseienstroken voor een maximale bandenspanning van 5 of 6 bar (afhankelijk van je gewicht en bandenbreedte). Sommige profs rijden zelfs met een spanning van 4 bar. Heb je geen materiaalwagen of dure velgen?.

Bandenspanning racefiets voor en achter Helaas is dit voor toerrijders geen optie (of een te kostbare). Banden. Bredere banden geven meer stabiliteit en zijn comfortabeler. Denk dan aan 25mm of 28mm banden ipv de vaak standaard 23mm. Let hierbij wel op dat de maat in je voorvork past. Ook is een lagere bandenspanning comfortabeler.

Tabel bandenspanning racefiets

Als je over kasseien gaat rijden, probeer dan minimaal 25 mm banden te hebben. Beter nog is 28 mm. Ook de profs rijden Parijs-Roubaix op 28mm banden, sommigen hebben zelfs een 30 mm band. Zorg ook voor een band die stevig is. Ga hierbij dus niet voor een te soepele wedstrijdband want daarmee verhoog je de kans op lekrijden aanzienlijk.


    Wanneer racefiets wiel vervangen: Een wiel is niet zomaar een willekeurig onderdeel van de fiets. Het bestaat uit allerlei onderdelen en tussen wielen van andere merken en prijsklassen zijn ook grote verschillen te vinden. Het is belangrijk dat je een basiskennis hebt van de onderdelen en onderlinge verschillen.